SKÄRGÅRDSBÅTARNA

Stadens finast arv

Vi har en över hundraårig historia bakom oss och är glada över att dela med oss av den. Skärgårdsbåtarna är idag en självklar del av stads- och havsmiljön för Uddevallas invånare och besökare och så skall det förbli. Vi som har förmånen att jobba med båtarna känner både allvaret och glädjen i detta. Vi är med och förädlar ett av stadens finaste arv och det gör vi med stolthet!

Har trafikerat fjordarna sedan 1800- talet

1876 bildades Ångbåtsaktiebolaget Bohuslänska Kusten som bland annat startad linjetrafik mellan centrala Uddevalla den anrika badorten Gustafsberg med m/s Gustafsberg II. Som flest fanns det 16 ångfartyg i rederiet som då det begav sig trafikerades Göteborg, Marstrand, Uddevalla och Strömstad. Gustafsberg II eller ”Gustaf” som hon kallas byggdes vid Göteborgs Mekaniska Werkstad under unionstiden, 1898, och är vår äldsta båt. Andra världskrigets kolpriser ledde till att bolaget gick i konkurs 1949 och båtarna m/s Sunningen och m/s Gustafsberg således såldes till Uddevalla stad. 

Följ med ut i skärgården 

Ombord på våra skärgårdsbåtar kan du idag smaka havets läckerheter medan du ser solen gå ner och det fina är att du kan uppleva skärgården från vattnet sommar som höst, vinter som vår. Från maj till september kör Skärgårdsbåtarna reguljära turer men båtarna går att abonnera året om.